PUBLIKACIJA – Predlog politika za očuvanje kulturne baštine na teritoriji Opštine Ulcinj

Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby Assoc. – MSJA je pripremio drugi po redu “policy paper” pod nazivom “ KULTURNI PEJZAŽI – Devastacija i konverzija milenijumskih kulturnih DOBARA” – Predlog politika za unapređenje i bezbjednost javnih prostora na teritoriji Opštine Ulcinj”.

Milenijski kulturni pejzaž, poput najveće maslinade u bivšoj Jugoslaviji, sa svojim impozantnim stablima prosječne starosti od 800 godina, predstavljaju neizmjeran testament istoriji i identitetu regiona. Terasasti pejzaž Ulcinjske Maslinade i uvale Valdanos predstavlja karakterističan primjer poljoprivrednog / agrikulturnog pejzaža koji ima vrijednost organski razvijenog kulturnog pejzaža i tim značajan segment kulturne baštine.

U sjenci ubrzanog turističkog razvoja, koji se sve više fokusira na kvantitet umjesto na kvalitet, Ulcinjska maslinada i uvala Valdanos postaju žrtve neadekvatnog prostornog planiranja, politizacije i nedovoljnog razaumjevanja i odgovornosti prema kulturnoj baštini. Pritisak na ova područja rezultat je političkih odluka koje se često formiraju na temelju uskih interesa investitora, umjesto da se vodi brigom o očuvanju jedinstvenih kulturnih vrijednosti.

Ulcinj, grad od izuzetne kulturološke vrijednosti svakim danom gubi identitet. Ovaj problem manifestuje se kroz kontinuirani gubitak autentičnih slojeva ne samo u Ulcinjskoj maslinadi i uvali Valdanos, nego i zaštićenim kulturnim spomenicima poput  2500 godina Starog grada, koji danas predstavlja samo sjenku svog postojanja i istorije, Nova Mahala sa njenim uskim i labirintskim sokacima i čaršijom, sa fasadama koje su neadekvatne jer izmjenjene po „ukusu vlasnika“ bez daljnjih stručnih konsultacija. Dopustilo se da tako značajan lokalitet izgubi čar i autentičnost.

Dokument “KULTURNI PEJZAŽI – Devastacija i konverzija milenijumskih kulturnih DOBARA“ istražuje izazove kojim se kulturni pejzaži Opštine Ulcinj suočavaju usled procesa konverzije već sad uočljive,pruža pregled problema i predlaže strategije za njihovo rješavanje.

Kroz ovaj policy paper, želimo istaknuti ozbiljne izazove povezane s nelegalnim i koruptivnim radnjama na području Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos te njihov negativan utjecaj na kulturni pejzaž. Dokument naglašava hitnu potrebu za intervencijom na zakonodavnom i prostorno planskom nivou, povećanje transparentnosti te potrebu aktivnog uključivanja građana/ki i suzbijanja korupcije kako bismo sačuvali kulturna dobra, očuvali ekološki i kulturološki diverzitet i unaprijedili kvalitet života stanovnika opštine Ulcinj.

Dokument je namijenjen kreatorima, donosiocima i sprovodiocima politika na lokalnom i državnom nivou , političkim partijama, odbornicima, NVO. Preporuke iz ovog dokumenta pružaju korisne i  konkretne smjernice, i mjere za očuvanje i zaštitu kulturnog pejzaža Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos. Očuvanje milenijumskih pejzaža zahtjeva holistički pristup, spoj zakonodavstva i zajedničkog angažovanja. Prva faza u ovom procesu je prepoznavanje vrijednosti ovih pejzaža na što je i stručna analiza „Studija kulturnog pejzaža Ulcinjska maslinada i uvala Valdanos“ ukazala. Njihova važnost ne leži samo u estetici već i u edukativnoj, kulturnoj i ekološkoj dimenziji.

Cilj dokumenta je poboljšanje politika prostornog planiranja i pružanje smjernica za očuvanje i održivo upravljanje kulturnim pejzažima, ističući posebnu važnost očuvanja pristupa i integriteta zajedničkih resursa.

Zahvaljujemo se građanima i građankama koji su popunili anketu i time doprinijeli izradi ovog dokumenta.

Autorke dokumenta: Zenepa Lika, Elodi Jakupi / NVO Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby Assoc.-MSJA P

Dokument možete preuzeti OVDJE.

Scroll to Top