MBase – Početak implementacije projekta: Identifikacija i analiza “Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos – zaštita prirodnog i kulturološkog nasljeđa-pejzaža”

Sa zadovoljstvom najavljujemo početak implementacije projekta: Identifikacija i analiza :”Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos – zaštita prirodnog i kulturološkog nasljeđa-pejzaža” koji realizuje  MSJA –Dr. Martin Schneider Jacoby Assoc., podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

U okviru navedenog projekta biće pozvani predstavnici JLS, OCD i zainteresovani građani da učestvuju u obuci koju organizujemo sa ekspertima iz oblasti zaštite životne sredine –  kulturnog dobra – upravljanja, na temu zaštite prirodnog i kulturološkog nasljeđa – pejzaža. Zbog učinkovitosti obuke kreiran je upitnik koji će poslužiti za prikupljanje važnih podataka o stanju kapaciteta ljudskih resursa i stepena poznavanja procedura uspostavljanja zaštićenim područjima i efikasnog upravljanja Ulcinjske Maslinade i uvale Valdanos.

Upitnik možete popuniti online na linku https://forms.gle/UDuRYxCku2VxtG1Y8.

Cilj je da se realizacijom projekta ojačaju kapaciteti Jedinica lokalnih samouprava (JLS) i Organizacija civilnog društva (OCD) da budu profesionalni, učinkoviti, odgovorni, nezavisni i vidljivi akteri u procesu donošenja odluka vezanih za zaštitu prirode i kulturnih pejzaža. Takođe, ovim projektom se stvaraju preduslovi za pokretanje kandidature ovog područja za UNESCO listu, za njegovu bolju poljoprivrednu (brendiranje proizvoda) i kulturološku valorizaciju, uz očuvanje jedinstvenog biodiverziteta i pejzažne autentičnosti.

Scroll to Top