MSJA: Uspješno održana završna obuka na temu: „Obaveze upravljača i uspostavljenje upravljanja zastićenim prirodnim i kulturnim dobrima“ sa fokusom na staru ulcinjsku Maslinadu i uvalu Valdanos.

U sklopu projekta Identifikacija i analiza :”Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos – zaštita prirodnog i kulturološkog nasljeđa-pejzaža” U ponedeljak 03.07.2023 je održana zavšna (druga) obuka na temu  „Obaveze upravljaca i uspostavljenje upravljanja zastićenim prirodnim i kulturnim dobrima“ u organizaciji MSJA – Dr. Martin Schneider-Jacoby Association. U zadnjem ciklusu trodnevne obuke su prisustvovali organi lokalne samopurave i preduzeća Opštine Ulcinj, nevladin sektor i vlasnici maslinjaka i nezavisni saradnici kulturne baštine. Učesnici su imali priliku da čuju više o zakonskim koracima i obavezama u kontekstu upravljanja zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima kao i da kroz diskusiju razmijene ideje o različitim modelima upravljanja.

Ciklusi obuke (prvi ciklus održan je 30 i 31.05.2023 a drugi 03.07.2023 u Palati Venezia) su imale za cilj jačanje kapaciteta  JLS, OCD i vlasnika maslinjaka i ljubitelje kulturne baštine, da budu profesionalni, učinkoviti, odgovorni, nezavisni i vidljivi akteri u procesu donošenja odluka vezanih za zaštitu prirode i kulturnih pejzaža, takođe cilj ove obuke je jačanje partnerstava između OCD i građana-vlasnika maslinjaka, kao i OCD i lokalnih samouprava u sprovođenju i promociji standarda EU koji se odnose na zaštitu maslinjaka (Poglavlje 11), privremenu i trajnu ekološku zaštitu (Poglavlje 27), zaštitu kulturnih dobara i očuvanje autentičnog predjela (Evropska konvencija o predjelima). Ucesnici su na kraju obuke dobili i sertifikate. Raduje nas što su se učesnici uprkos turističko – sezonskih obaveza našem pozivu odazvali i aktivno učestvovali obuci koju smo pripremili zajedno sa našim koleginicama Milena Bataković, Jelena Marojević Galić i Dr. Petra Zdravković. Uskoro ćemo prezentirati i priručnik o procedurama zaštite zaštićenih područja i kulturnih dobara a koji ćete moći skinuti sa našeg sajta.

Projekat Identifikacija i analiza :”Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos – zaštita prirodnog i kulturološkog nasljeđa-pejzaža” realizuje  Dr. Martin Schneider Jacoby Assoc.,- MSJA,  podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

U nastavku fotografije sa završne obuke.

Scroll to Top