MSJA: Održana završna konferencija “Identifikacija i analiza Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos, zaštita prirodnog i kulturološkog naslijeđa – pejzaža,  u Ulcinju  17.11.2023 / MBase

Na završnoj konferenciji koju smo organizirali smo prezentriali aktivnosti projekta koji je počeo 01.aprila 2023 a završava krajem ovog mjeseca. Osim prezentacije projektnih aktivnosti je angažovan stručni tim na osnovu rezultata istraživanja i analiza sporvedenih tokom izrade Studije kulturnog pejzaža Ulcinjska Maslinada i uvala Valdanos, je proistekao predlog da se ovo područje, zbog svojih izuzetnih vrijednosti kao cjelina zaštite kao nepokretno kulturno dobro, i to kao kulturni pejzaž.

Osim stručnog tima koji čine: 𝐀𝐥𝐞𝐤𝐬𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐊𝐚𝐩𝐞𝐭𝐚𝐧𝐨𝐯𝐢ć (𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐤𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐢 𝐤𝐨𝐧𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐨𝐫), 𝐌𝐢𝐥𝐨š 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐢č𝐞𝐯𝐢ć (𝐚𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠), 𝐆𝐚𝐳𝐦𝐞𝐧𝐝 Ç𝐢𝐭𝐚𝐤𝐮 (𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚𝐫 𝐢 𝐩𝐢𝐬𝐚𝐜), 𝐊𝐨𝐫𝐚𝐛 𝐊𝐫𝐚𝐣𝐚 (𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐤𝐭) 𝐢 𝐃𝐫. 𝐆𝐨𝐫𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐝𝐥𝐚𝐫 (𝐩𝐞𝐣𝐳𝐚𝐳𝐧𝐢 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐤𝐞𝐭 𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫), u drugom panelu konferencije je 𝐃𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐫𝐭𝐚𝐬, 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐤𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐢 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐤𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐈𝐓𝐋𝐀 𝐈𝐓𝐀𝐋𝐈𝐀, italijanskog ogranka ITLA koja je prezentirala na temu: ‘Terasani pejzaži i maslinjaci: višestruko, posebno nasljeđe sa primjerima dobre prakse. Nakon njene prezentacije 𝐃𝐫. 𝐆𝐨𝐫𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐝𝐥𝐚𝐫 je prezentirao na temu The importance of (agri)cultural landscapes, in the sustainable development of the Adriatic area (Značaj (poljoprivrednih /terasiranih) pejzaža, u održivom razvoju jadranskog područja.). 𝐌𝐢𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐁𝐚𝐭𝐚𝐤𝐨𝐯𝐢ć co-autorka prirucnika jer preko zoom prikljucivanja prezentirala sadrzaj prirucnika sa preporukama jačanja kapaciteta u Opštini Ulcinj.

Na završetku smo prezentirali smjernice za očuvanje i zastitu ovog jedinstvenog područja i zajedno sa učesnicima konferencije smo pripremili zaključke koji će biti intergralni dio studije kulturnog pejzaža Ulcinjska maslinada i uvala Valdanos a koja će biti zajedno sa inicijativom predata Upravi za kulturna dobra Crne Gore.

Raduje nas veliko interesovanje i što su učesnici bili aktivni i konstruktivni sve do kraja konferencije.

Tim MSJA – Dr. Martin Schneider-Jacoby Association ovog projekta koji čine: Zenepa Lika, Elodi Mefit Jakupi i Arsllan Hajdinaga se zahvaljuju svima na učešću i divnoj atmosferi. Ovo je dobar znak da itekako ima interesovanja i da postoji jaka želja da se Ulcinjska maslinada sačuva u njenom izvornom izadnju. Zahvaljujemo se svima na sjajnoj energiji (kao što možete vidjeti na fotografijama).

Konferencija je dio projekta “OCD u Crnoj Gori- od osnovnih usluga do oblikovanja polizika #Mbase , koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO, Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mreža.

Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Scroll to Top