PUBLIKACIJA-Predlog politika: Unapređenje i bezbjednost javnih prostora na teritoriji Opštine Ulcinj

Krajem novebmra 2023 Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby Assoc. – MSJA je pripremio “policy paper” pod nazivom “JAVNI PROSTORUzurpacija, prenamjena / privatizacija opšteg DOBRA” – Predlog politika za unapređenje i bezbjednost javnih prostora na teritoriji Opštine Ulcinj”. 

U vrijeme kada prekomjerna gradnja tzv. “urbanizacija” utiče na način na koji koristimo, održavamo i komuniciramo s putevima i trotoarima i generalno sa javnim prostorom, važno je razumjeti kako poboljšati sigurnost ovih prostora namijenjeni stanovništvu. Bezbjednost na gradskim putevima i trotoarima je tema koja direktno utiče na život stanovnika i funkcionisanje  gradova. Javni prostor igra ključnu ulogu u očuvanju demokratije , predstavljajući temeljnu platformu za slobodnu razmjenu ideja i mišljenja. Jedno društvo, u velikoj mjeri, oblikuju zajednički prostori koje ono djeli, a kvalitet života zajednice direktno zavisi od dostupnosti i pristupačnosti ovih javnih prostora. Nedostatak javnih prostora ili njihovo ograničenje postavlja ozbiljnu prepreku za socijalnu interakciju, ograničavajući mogućnosti raznolikog dijaloga među građanima/građankama.

Dokument „JAVNI PROSTOR, Uzurpacija, prenamjena / privatizacija opšteg DOBRA“  istražuje i analizira dugoročnu štetu uzrokovanu zanemarivanjem uzurpacije, nestanka i privatizacije javnih prostora, pruža pregled problema i predlaže strategije za njihovo rješavanje.

Kroz ovaj policy paper, želimo istaknuti ozbiljne izazove povezane sa prisvajanjem javnih prostora i privatizacijom opšteg dobra te njihov negativan utjicaj na sigurnost građana i građanki našeg grada -Ulcinja. Dokument naglašava hitnu potrebu za intervencijom na zakonodavnom i prostorno planskom nivou, povećanje transparentnosti te potrebu aktivnog uključivanja građana/ki i suzbijanja korupcije kako bismo sačuvali javne prostore, očuvali ekološki i kulturološki diverzitet i unaprijedili kvalitet života stanovnika opštine Ulcinj.

Dokument je namijenjen kreatorima, donosiocima i sprovodiocima politika na lokalnom nivou – lokalnoj samoupraviSekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj, Sekretarijatu za komunalne i stambene djelatnosti, Sekretarijatu za investicije, Komunalnoj policiji i preduzećima čiji je osnivač Opština Ulcinj kao što su d.o.o. „Komunalne djelatnosti“ , mjesnim zajednicamaMinistarstvu prostornog planiranja urbanizma i državne imovine , JP Morsko dobro, političkim partijama, odbornicima, NVO. Preporuke iz ovog dokumenta pružaju korisne smjernice za ključne aktere i takođe su relevantne za druge društvene učesnike, uključujući javne obrazovne ustanove, medije koji imaju značajnu ulogu u informisanju građana/ki, kao i same građane/ke koji su pozvani da budu informisaniji i proaktivni u učešću u oblikovanju politika javnog dobra.

Ove preporuke teže demokratizaciji procesa donošenja odluka, naglašavajući transparentnost u vezi s pitanjima javnog dobra. Cilj dokumenta je poboljšanje urbanih politika i pružanje smjernica za održivo upravljanje javnim prostorom, sa posebnim naglaskom na očuvanju dostupnosti i integriteta zajedničkih resursa.

Autorke dokumenta: Zenepa Lika, Elodi Jakupi / NVO Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby Assoc.-MSJA

Zahvaljujemo se građanima i građankama koji su popunili anketu i time doprinijeli izradi ovog dokumenta.

Dokument možete preuzeti OVDJE.

Scroll to Top