Zelena gradnja-MSJA

MSJA: “Zelene inovacije u građevinarstvu: Održivi put ka budućnosti” – fAKT

Radujemo se početku novog projekta pod nazivom “Zelene inovacije u građevinarstvu: Održivi put ka budućnosti”, koji ima za cilj da utiče na transformaciju građevinske industrije prema ekološkoj održivosti i promociji zelenih inovacija kao ključnog motora tog napretka, putem obuke i edukacije. Projekat će trajati ca 4 mjeseca.

Projekat “Zelene inovacije u građevinarstvu: Održivi put ka budućnosti” je podržan kroz program Podržani=Osnaženi, u okviru grant šeme “Zajednica u akciji” koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Naša zajednica se suočava s izazovima klimatskih promjena i potrebom za novi I održiviji pristup u građevinskoj industriji kako bismo stvorili održivu budućnost za nove generacije kroz mijenjane građevinskih praksi u Ulcinju. Naime, statistički podaci jasno pokazuju ozbiljan uticaj građevinske industrije na životnu sredinu, uključujući potrošnju energije, emisiju stakleničkih gasova i degradaciju prirodnih resursa. Projekat će se bazirati na edukaciji ključnih aktera u građevinskoj industriji, kao što su arhitekti, inženjeri, građevinari, dizajneri, pejzažni arhitekti, zakonodavci i urbanistički planeri, kako bi primijenili ekološke prihvatljive metode i materijale u svojim projektima.

Glavne aktivnosti projekta obuhvataju: Obuka građevinskih radnika, inženjera arhitekture, dizajnera i studenata: Organizacija obuke o ekološkim prihvatljivim metodama i materijalima kako bi se unaprijedila ekološka održivost građevinskih projekata i smanio otisak na životnu okolinu. Kampanje i sastanci: Obilježavanje značajnih datum i sastanaka u cilju informisanja građana i podizanja svijesti o važnosti ekološke gradnje i održivosti. Saradnja sa zajednicom: Uključivanje građana Ulcinja, građevinskog sektora, NVO sektor, lokalne institucije i poslovni sektor kako bi se osigurala podrška i resursi za uspješno sprovođenje projekta. Ovim projektom želimo da utičemo na ekološko osviješćivanje i održivost građevinske industrije u Ulcinju, čime ćemo doprinijeti zaštiti životne sredine naše zajednice.

Očekujemo da će ovaj projekt rezultirati povećanom sviješću građevinskog sektora o ekološkim izazovima i prilikama, smanjenjem potrošnje prirodnih resursa i emisijom stakleničkih gasova, te većim korišćenjem već upotrebljenih ili napuštenih zemljišta za nove građevinske projekte. Takođe očekujemo da se aktivno uključe i studenti građevine.

Zajedno želimo da stvaramo ekološki osviješćeniju i održiviju građevinsku industriju u našem lijepom Ulcinju. Radujemo se ostvarivanju zajedničkog cilja očuvanja životne sredine i održive budućnosti.

MSJA tim

Scroll to Top