U shënua Dita Botërore e Mjedisit

Akcijom čišćenja Solanskog kanala i dijelom industrijske zone Ulcinjske solane, u ovom drevnom gradu je obilježen je Svjetski Dan zaštite životne sredine. Organizator akcije je NVO Dr. Martin Schneider-Jacoby, a akciju su podržali i zvaničnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čelu sa ministarkom Anom Novaković – Đurović, Ingve Engstrom iz Delegacija Evropske unije, Predjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore – Aleksandar BulatovicJP, Agencije za zaštitu životne sredine-Dr. Milan Gazdic, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Komunalno Doo Ulcinj, NVO organizacije, građani i turisti. Preko 70 učesnika su izkazali želju da naredni 5. jun dočekamo u ekološki osvješćenoj i uređenijoj Crnoj Gori.

„Solanski kanal se trenutno nalazi u katastrofalnom stanju i njegova sanacija je prijeko potrebna, jer bez njega nema života na Solani“, poručeno je iz NVO Dr. Martin Schneider-Jacoby. ”To je arterija Solane, arterija života ulcinjske Solane. Bez tog kanala nema života na bazenima, nema buduće proizvodnje soli… Bez tog kanala ptice svijeta ne mogu da prežive”, poručila je Zenepa Lika izvršna direktorica NVO Dr. Martin Schneider-Jacoby.

Ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović je podsjetila na državni, ali i svjetski značaj same Solane i njenog prostora naglašavši da je zaštita područja Solane i dobro upravljanje ovim prostorom dio završnih mjerila za poglavlje 27. ”Moja želja i naša želja je da osim ove ekološke vrijednosti i vrijednosti u dijelu prirodnog bogatstva ponovo oživimo i ekonomski potencijal Solane i nadam se da će tako i biti.”, kazala je Ana Novaković-Đurović – ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Novoizabrani predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari poručio je da će se od danas lokalna samouprava proaktivno baviti ovim područijem. ”Moj prvi radni dan danas je ovdje sa vama. I to želim da prenesem kao poruku – moj prvi lični cilj jeste da Ulcinj bude čistiji, da nema više divljih deponija, da Solana bude jedan primjer održivog upravljanja, a nakon toga da imamo i proizvodnju soli”, naglasio je Omer Bajraktari – predsjednik opštine Ulcinj.

Ingve Engstrom – šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije kazao je da se nada da možemo da uradimo nešto zajedno za Crnu Goru. ”Da možemo pomoći i doprinjeti sa naše strane da dobijemo čistiju, ljepšu, bolju, jaču zajednicu”, rekao je Engstrom.

I Aleksandar Bulatović – direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore smatra da jednim timskim radom, jednim zajedničkim radom bez razlika, možemo učiniti mnogo. ”Ulcinjska Solana jedan je od najvrijednijih lokaliteta u Crnoj Gori i Ulcinju. U Ulcinju postoji veliki broj lokaliteta koje bi trebalo dodatno zaštiti. Ovih dana to radimo, i već je spremna donekle, Studija zaštite za lokalitet Valdanos / Ulcinjsku maslinadu”, rekao je Milan Gazdić – direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Akciji su se pridružili i turisti iz Velike Britanije, Holandije i Njemačke. Njima je , kao znak zahvalnosti, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, poklonio knjigu „Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet“ koja je ove godine izdata povodom 30 godina ekološke države. Biblioteka renoviranog muzeja Parka prirode Ulcinjska solana je od danas bogatija sa publikacijama „Crvena lista Ptica Crne Gore“ kao i „Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet“. Osim Solanskog kanala danas se čistilo i u industrijskj zoni. Očišćene su dvije velike deponije spram Komunalno Doo-Ulcinj i odvezeno je preko 10 velikih kamiona otpada koje su stvorene u tom podrucju ovih zadnjih 10 godina. Ovom akcijom je uradjen prvi korak ka sveobuhvatnom oslobadjanju otpada Ulcinjske solane i njenom uredjenju.

Nakon uspješne akcije čišćenja, 70 učesnika su svi zajedno posmatrali veliki broj flamingosa i uz piknik uživali u čarima njihovog plesa.

Scroll to Top