Misioni dhe ekipi

Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA

Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju i zaštiti prirodnih i jedinstvenih predjela u Opštini Ulcinj i šire. Pored toga, naš cilj je da se podstaknemo zajednicu da preduzme neophodne korake kako bi se aktivinije uključilo u zaštitu ambijenta koji je njenom diverzitetu jedinstven u Crnoj Gori. Bogatstvo Opštine Ulcinj čine njeni priorodni oblici koji čine planine, more, jezera, rijeka i jedan od najvećih maslinjaka na Jadranu. Naš je cilj da Opština Ulcinj postane iskrena u njenom održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Njeno prirodno i kulturno bogatstvo je najvredniji resurs, koji je potrebno sačuvati za buduće generacije.

Prijatelji pokojnog Dr Martin Schneider-Jacoby odlučili su da osnuju udruženje u čast njegovih zasluga za zaštitu prirode na Balkanu. Društvo ima za cilj da nastavi rad u okviru zaostavštine dr Martina Schneider-Jacobija na očuvanju Solane i drugih prirodnih baština Ulcinja.
U nastavku možete skinuti:

Dr Martin Schneider-Jacoby je bio biolog i ornitolog koji je svoj život posvetio istraživanju i zaštiti ulcinjske Solane više od deset godina. Nažalost, ulcinjska Solana ostaje nezaštićena, uprkos ogromnom značaju koji ima za biodiverzitet čitavog evropskog kontinenta.


Naš tim

Zenepa Lika

Osnivačica i predsjednica

Zenepa Lika se 1983. godine seli sa roditeljima u Njemačku. Nakon završene srednje škole upisala je ekonomske studije, a zatim odlučila da studira arhitekturu na Bergische Universitat Vuppertalu, gdje je diplomirala 2005. godine. Jedinstvena prirodna ljepota njenog voljenog grada Ulcinja razlog je njene odluke da se vrati u rodni kraj. Rad za dobrobit svih je njena motivacija.

„4. oktobar 2014. je dan kada sam prvi put ušla u ulcinjsku Solanu. Bila sam šokirana i onda sam tokom duge šetnje po basenima vidjela flamingose. Ova ljepota nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. S jedne strane imate neopisivo lijep kraj, a sa druge strane, u neposrednoj blizini ovog blaga stoji nemilosrdna pustoš. Ova ambivalentnost opisuje, i to je sinonim, crnogorsku državu.”

Tim riječima su moji prijatelji opisivali svoja iskustva stečena u Crnoj Gori. Ulcinjska Solana zaslužuje našu pažnju i ljubav.


Gudrun Steinacker

Osnivačica

Gudrun Štajnaker je njemačka diplomata u penziji. Obavljala je funkcije u SAD, bivšoj Jugoslaviji, Francuskoj, Norveškoj, Austriji, Bugarskoj, Makedoniji i Rusiji. Od 2014. do 2016. godine bila je ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Dr Martina Šnajder-Jakobija upoznala je kao mladog naučnika u Hrvatskoj 1987. Shvativši kontinuirano uništavanje biološke raznolikosti ulcinjske Solane, koja je bila u fokusu rada dr Schneider-Jacobija u Crnoj Gori, angažovala se i pomogla podizanju svijesti o problemu Solane među diplomatskim korom u Crnoj Gori i evropskoj političkoj sceni i dovela ih da se uključe u zaštitu ulcinjske Solane.

U čast rada dr Martina Šnajder-Jakobija odlučila je da podrži osnivanje MSJA.


Darko Saveljić

Osnivač

Darko Saveljić je, između ostalog, osnivač Društva za zaštitu životinja Podgorica i Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP). Biolog je i stručnjak za proučavanje ptica (ornitologija). Specijalizovao se na brojnim međunarodnim programima iz oblasti zaštite ptica i prirode u SAD, Koreji, Indiji, Kanadi, Maroku, EU itd.

Učesnik je i koordinator Evropskog atlasa gnijezda, Evropske crvene liste ptica, IBA Crne Gore, predstavnik je Crne Gore u Sekretarijatu AEVA i član je Naučnog savjeta pri Bonskoj konvenciji.

Od 1999. godine aktivno promoviše i radi na zaštiti ptica ulcinjske Solane i preko 10 godina je aktivno radio sa dr Martinom Šnajder-Jakobijem.


Gabriel Schwaderer

Osnivač

Već prije studija geografije Gabrijel Švaderer je bio aktivan i podržao fondaciju za očuvanje prirode EuroNatur u njihovom cilju zaštite prirodnog blaga Evrope.

Od 1998. godine je izvršni direktor EuroNatur-a sa sjedištem u Radolfcelu, Njemačka. Zbog raznih projekata odlično poznaje područje Balkana. Bio je vjeren i.a. za zaštitu balkanskog risa i medveda. Pored toga, lobira na nacionalnom i međunarodnom nivou za očuvanje prirode.

EuroNatur je već aktivan od 2002. godine za ulcinjsku Solanu i sada vodi kampanju #SaveSalina, u kojoj je MSJA partner.


Jonathan Franzen

Počasni član

Jadranska obala je od kritičnog značaja za ptice Evrope i Afrike, a slani Ulcinj je njen neprocjenljiv dio – relativno mala površina koja služi kao stanica za odmor i punjenje gorivom stotinama hiljada ptica selica. Ako je Crna Gora ozbiljna u pogledu svoje posvećenosti životnoj sredini, ulcinjska Solana mora biti očuvana i obnovljena. Martin Šnajder-Jakobi je bio veliki prijatelj i zagovornik prirode na Jadranu, a volio je i ulcinjsku Solanu. Privilegija mi je što sam dio udruženja koje nosi njegovo ime.


Aktivni volonteri i saradnici

Elodi Jakupi

Saradnik

Po završetku studija zaposlila se u poljoprivrednoj apoteci kao inženjer zaštite bilja, sa znanjem i željom za čistom i zdravom životnom sredinom, upućivanjem potrošača na održivi razvoj i usmjerenost na organsku poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Tako je, kao ekolog, dobrovoljno učestvovala u više aktivnosti koje sprovodi udruženje „Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA”, a sada je dio ovog udruženja. Istu ideju realizuje i sada samo sa širom ciljnom grupom, da informiše i širi što više ljubavi prema sredini koja nas okružuje.


Rina Kovaçi

Aktivistkinja / Volonter

Radi kao farmaceut u gradu Ulcinju i aktivista je i volonter u udruženju „Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA”od 2017. godine, što se poklapa sa njenim povratkom da živi i radi u svojoj zemlji. Otvorenu priliku našla je u udruženju Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA da izrazi svoje ideje, vizije, strast prema prirodi i njenoj zaštiti.


Artan Lika

Aktivista / Volonter

Vratio se iz Prištine da radi u rodnom mjestu svojih predaka, koji su uvek bili fascinirani bogatstvima prirode tokom svojih posjeta anamaljskog područja – Ulcinj.

Radi kao novinar na lokalnoj televiziji „Teuta” i završava kurs za turističkog vodiča. Pronašao se u ciljevima udruženja „Dr Martin Schneider-Jacoby – MSJA“ i angažovan kao volonter i aktivista u ovom udruženju. Strastven prema sportovima na vodi, biciklizmu i održivom turizmu zasnovanom na prirodi i zajednici, znanja i iskustva koje je stekao u udruženju MSJA otvaraju mu mnoga vrata da ostvari svoje snove, stvarajući brend Reborn by Adventures.


Mensur Pelinković

Aktivista / Volonter

Iako je završio studije u oblasti IT-a, voli prirodu, životinje i uvijek je tu kao podrška kada je riječ o zaštiti životne sredine.

Trenutno se bavi freelancingom u oblasti marketinga, društvenih mreža i IT-a, a uporedo piše i privodi kraju svoj magistarski rad. Sa MSJA je, može se reći, od samog početka gdje volonterski učestvuje u svim akcijama koje MSJA organizuje. MSJA vidi kao jako bitan faktor u odbrani prirodnih bogatstava grada Ulcinja i njegove okoline.Partnerët tanë

Scroll to Top