OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNIOG DANA MOČVARNIH STANIŠTA – WORLD WETLANDS DAY

MSJA u saradnji sa Sekretariatom poljoprivrede, ruralnog razvoja i ekologije Opštine Ulcinj, je uoči Međunarodnog Dana močvarnih staništa (World Wetlands Day) koji se svake godine obilježava 02.Februara, pozvala učenike JUOŠ Boško Strugar i JUOŠ Maršal Tito da se pridruže i da zajedno obilježimo ovaj značajn dan. Učesnicima je priređena bogat edukativni program uz specialno kreirane ukrstene rijeci i kviz kao i uz posmatranje ptica koji je Artan Lika predvodio.

Nakon upoznavanja učesnika sa istorijom Ulcinjske solane i biodiverzitetom ovog značajnog područja, učesnici su prešli u muzej gdje je uručen poklon koji su u učenici JUOŠ Maršal Tito tokom predhodne radionice „Ptice Ulcinja“ – rukotvorine od filcovane vune) koju smo zajedno sa  mentorukom Irena Rolović radili. Ova instalacija će biti dio stalne postavke muzeja Parka prirode Ulcinjska solana.  

Tema ovogodišnjeg Dana Močvarnih Staništa je: Močvare i ljudsko blagostanje, čime se ukazuje na  važnost močvara koje su od krucijalnog značaja za ljudski život, zbog vitalnih usluga koje one pružaju kao što su – filtriranje vode, obezbjeđivanje hrane, ublažavanje klimatskih promjena, podrška biodiverzitetu. Na žalost, močvare su jedan od najugroženijih ekosistema na Zemlji, sa velikom stopom nestajanja, što je i razlog obilježavanja ovog svjetskog datuma.

U duhu ovogodišnje teme, željeli smo uključiti mlađe generacije kako bi se upoznali značajem močvara i kako bi im se omogućilo aktivno učešće u edukativnom programu i tako daju svoj doprinos ka unapređenju i očuvanju Ramsar područja i  Parka prirode Ulcinjska solana.

Njihova umjetnička djela koja krase muzej pokazuju da Ulcinjska solana dio njihovih razmišljanja a i  današnja pokazana znatiželja je još jedan dokaz da ukoliko se mlađim generacijama omogući i da se osjećaju prihvaćenim,  oni i tekako mogu doprinijeti očuvanju jedinstvenog biodiverziteta ovog zaista rajskog područja.

Na kraju edukativnog programa svim učenicima su uručeni mali ali značajni pokloni (platneni cegeri i ekološke olovke sa sjemnom) kako bi smo podrsticali smanjenje upotrebe plastike.

Sjajano druženje, pozitivna atmosfera i puno novog saznanja.

Ukupno je prisustvovalo oko 40 učenika iz obje škole kao i prisustvovali su i saradnici ministarstva ekologije.

Scroll to Top