2ndBirdSaltPeople:FEST – DONATORSKO VEČE ZA SOLANU 12.10.2022.

Donacije

Na prostoru Ulcinjske solane, juče je održano donatorsko veče sa ciljem prikupljanja sredstava za uređenje Suvenirnice koja će biti renovirana i pretvorena u info-punkt, na kom će, osim dobijanja svih informacija, posjetioci moći da iznajme opremu za posmatranje ptica i biciklističke aktivnosti, kupe lokalne proizvode i rukotvorine a u perspektivi i ulcinjsku so.

Organizator donatorske večeri je je MSJA-Dr Martin Schneider-Jacoby Assoc., pod pokroviteljstvom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Opštine Ulcinj.

Na donatorskoj večeri prisustvovali su brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora, kao i eko aktivisti, ljubitelji prirode, predstavnici pojedinih preduzeća i institucija kao i predstavnici Opštine Ulcinj. Ovom večeri zaokružen je i festival “2ndBirdSaltPeople” koji je bio posvećen ljudima, pticama i očuvanju prirode.

Zenepa Lika izvršna direktorica NVO Dr Martin Schneider-Jacoby Association-MSJA, koja je organizovala ovaj događaj, kazala je da je na večeri osim uz donaciju koja je bila neophodna za prisustvo na dogadjaju, uz prvu licitaciju ovakvog tipa- za zaštitu prirode je prikupljeno preko 3000 eura. Ona se posebno zahvalila Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore-CZIP-u na saradnji i istakla je da njihova saradnja treba da služi svima kao primjer kada je pitanje zaštita „državnih prirodnih dobara“ ali i resornom ministarstvu ekologije i Opstini Ulcinj na dobroj saradnji.

“ Ovo veče organizovano je sa ciljem da se podigne svijest svih nas o važnosti očuvanja prirode i potrebe da se zaštiti prostor Ulcinjske Solane” kazala je Lika.

Ona je naglasila i da je juče trebalo početi sa radovima na sanaciji oronulih nasipa na bazenima Solane, ali da je to spriječeno zbog direktora Aleksandra Bulatovica iz JP NPCG, koji nije shvatio urgentnost neophodnih radova na “očuvanje” biodiverziteta Ulcinjske solane i samim tim ugrozio realizaciju radova za koje su obezbjedjena sredstava za Ulcinjsku solanu.

Ana Novakovic Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma poručila je da će ovo ministarstvo nastaviti da pruža podršku , te da će biti adekvatan partner svima koji se zalažu i bore za očuvanje ovog prostora.

“U Crnoj Gori je još uvijek uočljiva razlika između normativnog i stvarnog, između teorije i prakse. Sasvim je očigledno da je na sadašnjim generacijama neodložna obaveza i ogroman zadatak da naprave snažan zaokret u praksi kada je u pitanju odnos prema prirodnom okruženju” , poručila je Novaković Đurović.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kazao je da je ovo peti put za kratko vrijeme, od kada je preuzeo funkciju, da se održavaju susreti na Solani što najbolje govori o značaju koji nova opštinska uprava daje ovom lokalitetu.

“Brojni primjeri iz regiona, Evrope i svijeta govore da smo na pravom putu, i da je turistička valorizacija bivših fabrika soli, okrenuta prirodi i ornitologiji, jedini održivi model. Opština Ulcinj je formirala i Sekretarijat za ekologiju koji će se aktivno uključiti u rješavanje problematike Solane i za tu svrhu imati i poseban namjenski budžet”, kazao je Bajraktari.

U okviru donatorske večeri organizovana je tura za posmatranje ptica Solane, nakon čega su prisutni mogli da probaju autentične specijalitete i jela iz Ulcinja i Anamaljskog područja. Održana je i aukcija predmeta i proizvoda u cilju prikupljanja dodatnih sredstava a veče je krunisano koncertom KIC POP HOR– a.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su izdvojili vrijeme da lično prisustvuju ovom dogadjaju i svojim prisustvom su osigurali da prvo donatorsko veče za Solanu bude uspješno. Posebno zahvalnost ide prema direktorici IRF Irena Radovic koja je odmah na startu izrazila želju da podrži ovaj događaj koji je imao za cilj prikupljanje sredstava za sanaciju suvenirnice istovremeno i da promoviše i radi na jačanju ženskih preduzetnica iz Ulcinja. Zahvaljujemo se na nevjerovatnoj i nesebičnoj podršci naših sugradjana- Cazim Resulbegovic, Mersiha Resulbegovic Mavric , Hamid Gorana i učesnicima BirdLife International, koji su učinili nevjerovatno lijepu atmosferu tokom licitacije predmeta, koji su donirali: Eleonora Redzepagic, Nikola Mirić – Knap Studioo , Irena Rolovic -NVO Zene Stvaraoci Ulcinja i Fatmir Sadiku i Artizane Local Quality. Zaista je atmosfera bila dinamična i pozitivna i samim tim i uspješna.

Donatorsko veče je organizirano u sklopu projekta “ Ulcinjska solana – zaštita, obnavljanje i očuvanje ključnog – močvarnog područja za prirodu i ljude”, koji finansira MAVA.

Scroll to Top