U PETAK, POČINJE DRUGI PO REDU BirdSaltPeople:FEST NA ULCINJSKOJ SOLANI

Drugi po redu, BirdSaltPeople:FEST, posvećen ulcinjskom Parku priode Solana biće održan od 26.08 – 16.09.2022. godine.

Kao prve godine, i ovogodišnji Festival je namijenjen promociji zaštićenih područja sa fokusom na Park prirode Ulcinjska solana. Istovremeno, drugi po redu BirdSaltPeople:FEST služi obogaćenju turističke ponude Ulcinja, odnosno Crne Gore. Program je raznolik i ukazuje na mogućnosti koje ovaj prostor pruža.

„Svjesno smo organizovali događaj u nekoliko segmenata i vikendima kako bi osim turista koji posjećuju Ulcinj i građani iz susjednih gradova mogli da učestvuju ukoliko su zainteresovani. Svaki vikend ima svoju temu, za svakog ima po nešto.“ poručuje Zenepa Lika, izvršna direktorica MSJA.

Za sve zainteresovane ljude iz ostalih gradova Crne Gore, u kordinaciji sa CZIPom, biće organizovan prevoz, kako bi se pružila mogućnost svim našim građanima da uživaju u čarima ulcinjske Solane.

Svečano otvaranje festivala je zakazano za petak u 19:30h koncertom CRNOGORSKOG ORKESTRA MLADIH / MONTENEGRO YOUTH ORCHESTRA. Osim muzičkog dijela, tokom festivala predviđeno je posmatranje ptica, “Pazarni dani na ulcinjskoj Solani” prezentacijom lokanih ukusa, proizvoda i rukotvorina, izložbe, radionice, prikazivanje dokumentaraca, kao i donatorsko veče. Ovogodišnji festival biće zatvoren koncertom KIC POP HORA. Organizator festivala je ulcinjska ekološka NVO MSJA – Dr Martin Schneider Jacoby, uz podršku Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) koji su i organizatori Izložbe fotografija “Upoznajte sredozemnu medvjedicu”, kao i tura za posmatranje ptica tokom festivala. Podrška dolazi i od Euro Natura, Birdlife International i Tour du Valat u okviru projekta “𝑈𝑙𝑐𝑖𝑛𝑗 𝑆𝑎𝑙𝑖𝑛𝑎 – 𝑃𝑟𝑜𝑡𝑒𝑐𝑡𝑖𝑛𝑔, 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑘𝑒𝑦 𝑤𝑒𝑡𝑙𝑎𝑛𝑑 𝑓𝑜𝑟 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑒𝑜𝑝𝑙𝑒”, koji finansira MAVA.

Festival podržavaju i Opština Ulcinj, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Fondacija Petrović Njegoš, Nacionalni parkovi Crne Gore kao i lokalna preudzeća Higo Restaurant & Lounge, Dolcinum Kitesurf, Građa Comerc i JPKD Čistoća. Svi ljubitelji ptica, ovog dijela Crne Gore ili oni koji nikad nisu posjetili ulcinjsku Solanu imaće priliku da dožive prirodu na zaista poseban način. Dobro došli!

U nastavku slijedi detaljan program festivala:

Petak – 26.08.2022.

19:30h – Svečano otvaranje, koncert CRNOGORSKOG ORKESTRA MLADIH / MONTENEGRO YOUTH ORCHESTRA

Subota – 27.08.2022.

18:30h – Izložba fotografija “Upoznajte sredozemnu medvjedicu” koju su pripremili Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

19:00h – Prezentacija dokumentarnog filma “Tajne Jadrana”.

19:30h  – Premijerno prikazivanje kratkog filma “Morske pećine – u potrazi za idealnim staništem” snimatelja Slavka Nikolića u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore. Filmovi će biti prikazani u prostorijama nove “Fototeka & Edukacija” renoviranog muzeja ulcinjske Solane.

Petak/Subota – 02.09 – 03.09.2022.

9:00 – 13:00h – Dvodnevna radionica u okviru pilot projekta Foodnected koju sprovodi MSJA u partnerstvu sa CZIP, gdje će se učesnici ovog projekta i institucije upoznati detaljnije sa SlowFood principima. Predavači su Sabina Ramović na temu “Koncept Slow food-a, važnost očuvanja autohtonih sorti” i Merisa Čekić na temu: “Očuvanje kvaliteta i tradicije u proizvodnji hrane”.

17:00 – 21:00h: U susret zalasku sunca “Pazarni dan na ulcinjskoj Solani” preko 20 izlagača raznih divnih proizvoda, tradicionalnih ukusa i maštovitih rukotvorina. Raznolikosti Ulcinja vas čekaju na ulcinjskoj Solani.

Petak – 09.09.2022.

17:00h – Monticolom u šetnji i upoznavanju biodiverziteta ulcinjske Solane, sa fokusom na PTICE. Biće organizovane ture od 45min, tako da svako može da uživa bez da remeti mir našim pernatim prijateljima.

Subota – 10.09.2022.

17:00h – Donatorsko veče: Soiree za ulcinjsku Solanu. Ovaj dio programa je posvećen prikupljanju donacija za sanaciju i uređenje suvenirnice. Ovaj dio programa je Ministarstvo ekologije zajedno sa Opštinom Ulcinj kao i MSJA pokrovitelj i učešće je samo moguće pozivnicama i donacijom. Više informacija uskoro na našoj fejsbuk stranici MSJA – Dr. Martin Schneider-Jacoby Association.

Petak – 16.09.2022. 19:00h, završni koncert – KIC POP HOR.

DOBRO DOŠLI!

Scroll to Top