Održana prva Obuka o Ekološkoj gradnji & Energetskoj efikasnosti u organizaciji MSJA.

Juče smo obilježili MSJA Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine održavanjem dan obukom pod nazivom „𝐄𝐤𝐨𝐥𝐨š𝐤𝐚 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐚 / 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐬𝐤𝐚 𝐞𝐟𝐢𝐤𝐚𝐬𝐧𝐨𝐬𝐭“. Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine je ustanovljen  1972. godine kada je u Štokholmu održana Prva Konferencija Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini. Tada je usvojena deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, kako globalnim tako i lokalnim. Osnovna ideja je promocija harmoničnih odnosa između ljudskih aktivnosti i prirode kako bi se osigurao kvalitetniji život za buduće generacije. U zemljama u razvoju najveći problemi životne sredine prouzrokovani su niskom ekološkom sviješću populacije.

Željom da pokrenemo diskurs o održivoj “zelenoj izgradnji” u Ulcinju, organizirali smo prvu obuku u pod nazivom „Ekološka gradnja / Energetska efikasnost“ uz podršku i učešće Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj i Služba glavnog gradskog arhitekte Opštine Ulcinj.

Obuka se održala u maloj sali Opštine Ulcinj 26.01.2024 početkom od 10:30h. Obuka je planirana za maksimalno 15 učesnika i raduje nas da su se pozivu odazvali mladi samostalni arhitekti kao i saradnici Sekretariata na čelu sa sekretarom Shkelzen Suljemani i saradnici iz Službe glavnog gradskog arhitekte Muha Uruči.

Obuku su vodile Biljana Gligorić – arhitektica, ekspertskinja za zelenu gradnju, od 2019 licenicirana energetska auditorka, članica Odbora za energetsku efikasnost pri Privrednoj komori Crne Gore i izv.dir. Expeditio Architects itd, kao i  Tatjana Rajić – arhitektica sa preko 25 godina iskustva u implementaciji obrazovnih projekata vezano za održivost u arhitekturi i urbanom planiranju, izv. Dir. EXPEDITIO – Centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora.

Ovaj mali ali značajni projekat ima za cilj da utiče na transformaciju građevinske industrije u Ulcinju prema ekološkoj održivosti i promovisanju zelenih  inovacija kao ključni pokretač napretka i ublažavanje klimatskih projmjena. 

U kolegialnom ambientu, učesnici su imali mogućnost da se upoznaju sa temama ekološke gradnje i šta podrazumijeva ista, Energetskoj efikasnosti, zakonima, pravilnicima, EU Standardima kao i zahtjevima Green Deal za zapadni Balkan.

Izazova imamo dovoljno, ali je važno da arhitekti od samog početka preuzmu odgovornost i da od prve linije svojih ideja uključe ključne parametre koje su neophodne i da odgovore na izazove koje slijede uoči klimatskih promjena, energetske potrošnje i dugoročnog održavanja objekata koje planiraju.

Na kraju obuke, učesnicima su uručeni Sertifikati. Zahvaljujemo se sekretaru Shkelzen Sulejmani (Škelzen Sulejmani) i glavnom gradskom arhitekti Muho Uruçi (Uruči)na podršci i prepoznanju ove važne teme. Radujemo se budućoj saradnji.

Obuka je dio aktivnosti u okviru projekta Zelene inovacije u građevinarstvu: Održivi put ka budućnosti” koji je podržan kroz program Podržani=Osnaženi, u okviru grant šeme “Zajednica u akciji” koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Scroll to Top