MSJA raspisala konkurs za ulcinjske gimnazijalce

Naša organizacija je 29.12.2021. raspisala konkurs i time pozvala sve gimnazijalce iz Ulcinja da dostave svoja umjetnička dijela na temu: “Park prirode ulcinjska Solana” i tako obilježimo svi zajedno Svjetski dan močvara 2022. u muzeju ulcinjske Solane.

Iz tog razloga smatrali smo da je važno da uključimo mlade kreativne ljude (gimnazijalce) iz našeg grada kako bi i oni imali mogućnost da doprinesu „obogaćenju“ postavke adaptiranog i renoviranog muzeja.

Ovim pozivom želimo da uključimo gimnazijalce Ulcinja da se s kreativnošću bave ulcinjskom Solanom i izkažu njihov odnos, osjećanje i sve ono što ovaj jedinstven prostor za njih predstavlja. Želja nam je da se izradi posebna izložba koja će predstavljati njihova umjetnička djela, a ujedno je i svjedočanstvo ove generacije koja je stasala u vrijeme “neke drugačije” Solane.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana močvara jeste upravo ono što težimo od osnivanja naše organizacije i ovaj poziv mladima jeste upravo uključenje u duhu ovogodišnjeg apela i slogana, da u okviru njihovih mogućnosti pokažu da su razumjeli značaj močvarnih staništa.

Zato nas raduje da je ovogodišnji slogan potpisuje naš dugogodišnji rad, a to je :

Vrijednovanje-Upravljanje-Obnova-LJUBAV / Value-Manage-Restore-LOVE. Ove godine Ramsar Conventia šalje apel Vladama i Opštinama da uložimo finansijski, ljudski i politički kapital kako bismo spasili svjetske močvare od nestanka i obnovili one koje smo degradirali. Istovremeno ovogodišnja proslava Svjetskog dana močvarnih staništa 2022. je posebno značajna – jer je 30. avgusta 2021. Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju 75/317 kojom je 2. februar proglašen Svjetskim danom močvara.

Rok za dostavljanje umjetničkih djela je povezan sa početkom nastave što će zbog novih covid mjera biti 31.01.2022. Učesnici se mole da svoje radove za konkurs dostave u kabinet direktorice JUSMŠ „Bratstvo-jedinstvo“ gđe Ardite Kovačević, koja je ovu ideju od samog početka podržala. Izuzetno nam je drago da su svi naši članovi žirija prihvatili sa zadovoljstvom ovaj zadatak gdje ćemo od 01.02. do 02.02.2022. izabrati 20 umjetničkih radova.

Članovi žirija su:

Potpredsjednice Opštine: Hadixha Gjoni
Direktorica JUSMŠ „Bratstvo-jedinstvo“: Ardita Kovačević
CZIP: Ksenija Medenica
Dipl. Grafički dizajner: Mersiha Resulbegović
RebornbyAdventure: Rina Kovaçi
CIM Ekspert pri MEPPU: Goran Gugić
MSJA: Zenepa Lika

Zamišljeno je da izabrani radovi budu dio stalne postavke, kako bi se osim „autentičnih i naučno prirodnih prikaza“ Ulcinjske solane uz aspekt likovne umjetnosti ljepote i raznolikost ovog Ramsar područja, bude široj publici i u budućnosti prikazan.

Ujedno izabrani radovi su dio nagrade, ali smo takođe željeli osim izložbenih djela da podjelimo simbolične i lijepe nagradne-paketiće koje ćemo na dan svečanog obilježavanja u subotu 05.02.2022 predati učesnicima.

U koliko nas vrijeme posluži planirali smo i jedan mali obilazak ulcinjske Solane, a nakon toga su svi pozvani da učestvuju dodjeli nagrada i male, ali ekskluzivne, degustacije lokalnih specijaliteta.

Radujemo se kreativnim radovima i učešću mladih i želimo im puno uspjeha.

Uključite se jer vrijedi #ZaSo #ZaPtice #ZaLjude

Podjeli:

Scroll to Top