Uspješno završen četvrti BirdSaltPeople:FEST, posvjećen zaštićenim prirodnim i kulturnim područjima u CG

U subotu, 14. septembra, u muzeju Parka prirode Ulcinjska solana, održano je završno veče 4thBirdSaltPeople:FESTa.

Nakon svečanog otvaranja u četvrtak 12. septembra pored upravne zgrade Parka prirode Ulcinjska Solana organizovan je raznovrstan i zanimljiv program, uključujući kulturne i edukativne aktivnosti, panele i aktivizam na terenu, muzičke nastupe i posmatranje ptica.

Na žalost zbog nevremena drugi dio programa predvidjen za 13.septembar rezervisan za Pijačni dan na Ulcinjskoj solani je morao biti otkazan. Podršku festivalu i ove godine su pružili Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj.

Na sinoćnom završnom aktu smo kroz prezentaciju i izložbu težili da podstaknemo razmišljanje o inovativnim pristupima ponovne upotrebe „otpada hrane” kao materijala u arhitekturi. Održivost nije samo u energetskoj efikasnosti ili ozelenjavanju fasada poput “Bosco Vertikale” – ona predstavlja mnogo složeniji koncept koji prepoznaje izazove klimatskih promjena, štednju resursa i smanjenje otpada.

S ponosom smo predstavili crnogorski paviljon iz Nanta, kreiran uz pomoć studenata Arhitektonskog fakulteta, gdje je so iz Ulcinjske solane imala ključnu ulogu u stvaranju inovativnog prostora – đardina ispunjenih maslinama, citrusima i smokvama. Ovaj minimalistički, interaktivan paviljon pokazao je kako se tradicionalni materijali poput soli mogu koristiti u savremenom dizajnu, spajajući ekološku i društvenu odgovornost.

Takođe je predstavljeno i master djelo studentkinje Anđele Bubanje pod nazivom: „Perspektive razvoja panoramskih ruta: Arhitektonska rješenja usmjerena na afirmaciju pejzažnog identiteta Crne Gore“. Sjajan rad koji zaslužuje da bude viđen, a mi ćemo se potruditi da ga predstavimo široj publici u budućnosti. Hvala Anđeli na izvanrednom i promišljenom radu.

Velika zahvalnost ide dekanici prof. dr Svetlani Perović i dr Emi Alihodžić na podršci i inspirativnoj prezentaciji koja nas je podstakla da razmišljamo o otpadu od hrane i materijalima na sasvim novi način. Iako nismo direktno promovisali mogućnost korišćenja otpada od hrane u arhitektonske i dizajnerske svrhe, otvorili smo prostor za važne diskusije o smanjenju otpada u širem kontekstu. Na kraju večeri, tanjiri su ostali prazni, simbolizujući našu želju da smanjimo otpad i podignemo svijest o korišćenju resursa u Crnoj Gori. Ovo je tek početak jedne važne diskusije, i vjerujemo da će buduće generacije arhitekata nastaviti da promišljaju održivost na još dublji način.

𝐇𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐬𝐯𝐢𝐦𝐚 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐫š𝐜𝐢 𝐢 𝐯𝐢𝐝𝐢𝐦𝐨 𝐬𝐞 𝐬𝐥𝐣𝐞𝐝𝐞ć𝐞 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞!

#𝐁𝐢𝐫𝐝𝐒𝐚𝐥𝐭𝐏𝐞𝐨𝐩𝐥𝐞𝐅𝐄𝐒𝐓#𝐎𝐝𝐫𝐳̌𝐢𝐯𝐚𝐀𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐤𝐭𝐮𝐫𝐚#𝐉𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐀𝐫𝐡𝐢𝐭𝐞𝐤𝐭𝐮𝐫𝐚

Scroll to Top